Круглий стіл «Актуальні проблеми інноваційного розвитку української космічної галузі» 29 серпня 2018 р.

Юрій Алексєєв на панельній дискусії 29.08.2018

Необхідність державно-приватного партнерства в сфері космосу та перехід цієї виключно державної прерогативи у руки приватних комерційних структур змінює площину розрізнених дискусій на обговорення потенційного плану дій. Круглий стіл «Актуальні проблеми інноваційного розвитку української космічної галузі», організований Державною інноваційною фінансово-кредитною установою, Українською асоціацією Шовкового шляху Silk Link, Громадською спілкою «Дніпровський космічний кластер», ТОВ «Хаб 4.0» та Громадською організацією «Інститут Цифрової Трансформації» 29 серпня 2018 р., підтверджує чіткі наміри об’єднати такі зусилля. Про результати ще говорити рано, однак участь на розмові всіх потенційних зацікавлених сторін – «стейкхолдерів»: центральний орган виконавчої влади, законодавча влада, національні та міжнародні громадській організації, комерційні компанії − додає впевненості, щоб вироблений план дій буде реалізовано.

На даному етапі критичними завданнями є формування нової правової платформи для здійснення в Україні космічної діяльності та визначення цілей і завдань нової державної космічної програми, яка буде орієнтуватися на коротко- та середньо-строкові заходи, що відповідають потребам ринку і даватимуть реальні результати.

При цьому важливо розуміти, що іноземні космічні структури не будуть зацікавлені у розвитку конкурента на космічному ринку і їх допомога буде зводити радше дрібного підрядника або суб-підрядника. Тому українська космічна галузь повинна пропонувати інноваційні рішення на умовах, особливо привабливих для потенційних покупців, тобто вартість-час-якість. У минулих космічних проектах аспект «часу» виявився найуразливішим, що призвів до невдач перспективних ідей. Тому, позиція держави – визначити «правила гри», а виконавців – нести відповідальність за проекти.