Проект «Мальва» на «Париж-Ле-Бурже» 2019

Сьогодні – останній день 53-ого Міжнародного авіакосмічного салону «Париж-Ле-Бурже», що проводиться що два роки у французькій столиці. Інноваційний проект «Мальва» представлено на стенді ДП «Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова» – ключового партнера-розробника і виробника ракети-носія повітряного старту.

Легка ракета-носій «ЗЕНІТ-1NL» (Nano-Launch) розробляється на базі відомої сім’ї ракет «ЗЕНІТ». Її стартова вага буде 14,5 т. Вага корисного навантаження на сонячно-синхронну орбіту становитиме 100 кг, а на низькі-навколоземні, приакваторіальні – до 220 кг.
Дана ракетно-космічна система призначена для виведення нано- та мікро-супутників на будь-яку необхідну замовнику орбіту. Окрім відносно низької вартості виведення корисного навантаження, важливими перевагами системи є швидкість підготовки до пуску та те, що встановлення корисного навантаження відбуватиметься у безпосередній близькості до замовника.

На стенді авіасалону потенційні замовники та партнери змогли побачити модель ракети у масштабі 1:7.

Проведені переговори підтвердили високий світовий попит на швидкий і дешевий доступ до навколоземних орбіт для мікро- і нано-супутників та на технологічні рішення проблем космічних пусків з густо-заселених територій. У планах Центру завершити розробку у 2021 році. За умов надійного партнерства ДП «ПІВДЕНМАШ», ДП «Антонов», ПрАТ «Київський радіозавод» та «Київський політехнічний інститут» поставлена ціль буде досягнута!